Home > януари 2012

януари 2012

Кюфтенца от извара

вторник, 31 януари 2012 г. 0

Продукти:
500 г извара
2 яйца
3 с. л. пълнозърнесто брашно
2 с. л. настъргано сирене „Пармезан“
1 с. л. магданоз (нарязан)


 Изварата се смесва с настърганото сирене „Пармезан“, брашното, магданоза, разбитите яйца и сол на вкус. От сместа се оформят топки.
 Пекат се върху хартия за печене за 15 минути на 180 градуса.

Източник: Ели



Свинско с маслини и картофи

събота, 21 януари 2012 г. Category : , , 0

Продукти:
свинско месо
1 кг картофи
червен пипер
риган
олио
100 мл бяло вино
дафинов лист
глава лук
доматено  пюре
печени чушки
100 гр черни маслини без костилки
черен пипер

Месото се запържва под похлупах в мазнината без да се разбърква. Добавя се нарязания на едро лук и червения пипер, и се разбърква. Добавя се виното и топла вода колкото да покрие месото. Посолва се и се оставя да къкри под похлупак 30-40 мин.
Добавят се нарязаните на дебели колелца картофи, нарязаните на дребно чушки и маслините. Разбърква се добре и се оставят още 10 минути  под похлупак. Подправят се с дафинов лист, черен пипер и риган.
Накрая се добавят доматите. Ястието се разбърква и къкри под капак още 20 минути.

Яйчен крем

петък, 20 януари 2012 г. Category : 0

Продукти:
250 мл прясно мляко
2 яйца
50 гр захар
2-3 с.л. брашно
100 гр краве масло
1 пакетче ванилия

В дълбок съд се изсипва 2/3 от прясното мляко. Към него се прибавят захарта и маслото. Получената смес се оставя да заври.
В отделен съд се разбиват яйцата с останалото студено мляко и брашното. Получената яйчна смес се прибавя на тънка струя към млечната смес.
Получения крем се вари на тих огън при непрекъснато разбъркване докато се сгъсти.Добавя се ванилията. Отново се разбърква и се отделя от огъня.

Кашкавалени рибки

четвъртък, 19 януари 2012 г. Category : 0

Под това наименование станаха известни пред гостите ми малките кашкавалени хапки, които направих по случай именния ми ден. "Рибки"-защото използвах такава формичка за сладки при изрязването им :-) 

Продукти:
пакетче кашкавал
5-10 лъжици прясно мляко в зависимост от количеството кашкавал
чаена чаша бяло брашно
подправки
1/2 пакетче масло

Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Маслото трябва да е омекнало.Подправките са по ваш вкус. Всичко се обърква хубаво и се меси до получаването на меко тесто. Колкото по-дълго го месите, толкова по-гладко тесто става.
Разточва се на много тънко и с формички за сладки се реже. Остатъците се омесват наново, разточват и нарязват с формичката.
В тава се слага лист хартия за печене и в-у нея се редят изрязаните парчета. Пече се в предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса за около 15 минути.





Родопска салата

сряда, 18 януари 2012 г. Category : 1

Продукти:
300 гр сирене
1-2 глави кромид лук
2 сварени яйца
1 прясна зелена (люта) чушка
50 мл олио
2 щипки черен пипер
1-2 ч.л. червен пипер

Натрошеното сирене се поставя в дълбок съд. В-у него се настъргват сварените яйца. Сместта се разбърква добре.
Добавят се настъргания лук, нарязаната на ситно чушка и червения пипер. Отново се разбърква.
Прибавят се олиото и черния пипер.Всички продукти се омесват добре. 

Кекс с едно яйце

събота, 7 януари 2012 г. Category : 0

Продукти:
1 яйце
1ч.ч.кисело мляко
1ч.ч. захар
1ч.л.сода за хляб
1 ванилия
2ч.ч.брашно
1/2 ч.ч.олио 1л какао


Продуктите се разбъркват до получаване на еднородна смес.
Намазнява се с олио форма за кекс(ако нямате става и в обикновена малка тава)и се наръсва с брашно.Изсипва се във формата половината смес.В останалата смес се разбърква какаото,след което се изсипва във формата.Пече се на 180 градуса.

Източник: mama.btv.bg

Кекс без яйца и без мляко

Category : 0

Продукти:
1 1/2 ч.ч брашно
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч захар
1/3 ч.ч какао
1 с.л сода бикарбонат
1 с.л оцет
1 ч.ч вода или сварено кафе
 разни ядки - орехи, стафиди или каквото има


 След като се охлади се залива с три лъжици какао, маргарин и вода, разтопени на котлона.

Източник: Даниела

Предоставено от Blogger.