> > Коледни елхички

Коледни елхички

Posted on петък, 18 февруари 2011 г. | No Comments


 Завладяна от коледния дух реших да направя сладки специално за празника. Красиво опаковани те станаха коледен подарък за роднините. За първи път в живота си правя сладки и настана голяма суматоха в кухнята. Не съм любител на силните аромати, за това моите коледни сладки нямат присъщият на Коледа дъх на джинджифил и канела. Те са смесица от различни рецепти, които намерих в Интернет.

Продукти:
300 гр брашно
200 гр нарязно на кубчета масло
100 гр пресята пудра захар
1 предварително разбито яйце
50 мл прясно изцеден портокалов сок
настъргана портокалова кора
настъргана лимонова  кора
1 к.л. бакпулвер
1 к.л сол
2 палетчета ванилия

Прави се кладенче от пресятото с бакпулвера, ванилията и солта брашно. Добавят се останалите продукти. Получава се смес наподобяваща натрошени бисквити. Меси се силно до получаването на гладко тесто. Завива се във фолио и се остава да престои около час в хладилника.

Разточва се на тънко тесто (5 мм) и се реже с формички. Пече се върху кухненска хартия при 180 градуса до златист загар на сладките.

Сладките са украсени с айсинг( белтъка на едно яйце, 100-на гр двойнопресята пудра захар, няколко капки линмонов сок, който се разбиват на ръка,защото с миксера се получават балончета) и поръсени с парчета цветни кокосови стърготини.

На вкус ги оприличавам на котешки езичета. Стават малко твърди, но ги оставих за няколко дни в кутия с няколко резенчета ябълка, които не бива да имат пряк контакт със сладките.

Leave a Reply

Предоставено от Blogger.