> > Лятна торта

Лятна торта

Posted on петък, 15 юли 2011 г. | No Comments

В това горещо време аз - привърженикът на здравословното хранене, реших да направя торта. Исках да е лека и освежаваща. Но моята сладкарска посуда се изчерпва с една форма за кекс :-) За това се обърнах за помощ към моята приятелка - Аби. 
И докато омазвахме порядъчно кухнята й всъщност се родиха две торти, които за наша радост по-късно бяха изядени, без изключение. 

Продукти:

2 пакета блатове за торта - бял и кафяв
2 млечни шоколада

кафяв крем:
 1 кофички цедено кисело мляко
1/2 кофичка сметана
1 желатин
кофичка течен шокола
3 банана, нарязани на ситно


бял крем:
 1 кисело мляко
1 желатина
плодовете на компот от ананас, нарязани на ситно
ванилия
есенция ром
1 кофичка цедено кисело мляко
1/2 кофичка сметана

Сокът от компота смесихме със захарен сироп и сместта изпозлвахме за сиропиране на блатовете.
Разбихме в две отделни купи двата крема. 
Редят се бял блат, сироп, бял крем. Оставя се за 15 минути във фризера да стегне желатина. Кафяв блат, сироп, кафяв крем. Отново се оставя във фризера да стегне. Изпозлвахме 4 блата. 

Тортата украсихме с настърган млечен шоколад. Тъй като в пакети са по 3 блата, от останалия кафяв блат нарязахме звездички с помощта на формичка за сладки. Намазахме ги с белия крем и ги оставихме във фризера да стегне крема в-у тях. Наредихме звездичките в кръг в-у настъргания шоколад.

****** 
И тъй като остана един цял и един надупчен със звездички блат, дойде идеята за втора торта. 

Един пудинг ванилия разтворихме в около 600 мл мляко, така че стана по-гъст. Сиропирахме белия блат със захарния сироп и намазахме с пудинг. Сложихме вторият блат над него и допълнохме дупките звездички с още пудинг. Така се получиха бели звезди. Сиропирахме и втория блат.

На водна баня разтворихме малко масло, какао, вода и шоколад за получаването на течен шоколад. С него намазахме блата отгоре около звездичките и отстрани. С останалият от предходната торта  настърган шоколад доукрасихме.

Leave a Reply

Предоставено от Blogger.