> | | > Сирене по врачански

Сирене по врачански

Posted on петък, 30 септември 2011 г. | No Comments

Не, няма да пиша за Сирене по шопски. То е малко по-различно. Това си е Сирене по врачански:-) Един от любимите ми вкусове от детството. А и много практично ястие, ако ви изненадат гости, а хладилникът ви е празен :-)


Продукти:
домати
мазнина
подправки
сирене
яйца

Най-вкусно ястието става, когато се използват пресни зрели домати. А за спешни случаи изпозлвам готови консервирани домати. Купувам презрели домати, дори леко наранени. Това често прави ястието много икономично от фнансова гледна точка.

 Обелвам доматите като с острото на ножа търкам кората им, докато не се отлепи от сърцевината. Пасирам в блендера и изсипвам в тава. Добавям малко мазнина, малко захар и любимите ми подправки - магданоз и чубрица. Слагам доматения сос в предварително загрята фурна, за да изври водата от него.

Когато се сгъсти соса в него потапям нарязаното на филийки сирене. Дебелината им зависи от количеството сос, защото трябва да са заляти от него. Връщам за 10-на минути във фурната, колкото да омекне сиренето. В-у всяко от парчетата чуквам по едно яйце. Изключвам фурната и връщам ястието за няколко минути до готовност на яйцето.

По желание може да поднесете към соса много ситно нарязан лук. 

Да ви е сладко! 


Leave a Reply

Предоставено от Blogger.