> | > Коледен щолен

Коледен щолен

Posted on петък, 2 декември 2011 г. | 1 Comment

Още щом прочетох, че направата на щолена отнема 4 часа и вече бях сигурна, че няма да се заема с него. Но за всеки случай си записвам рецептата. Може да има някой мераклия.

Продукти:
10 г суха мая
160 мл топло мляко
1 яйце
80 г захар
80 г масло
350 г брашно
50 г стафиди
100 мл ром
10 г сол
лимонови корички
портокалови корички
150 г захаросани плодове 
1,5 ч.ч.пудра захар за поръсване

за марципана:
120 г пудра захар
120 г бадеми
1 белтък
щипка сол

Стафидите се наскиват в ром за 30 мин.Захарта и маята се смесват в дълбок съд. Към тях се добавя затопленото до 40 градуса прясно мляко, разбъркват се добре и сместа престоява няколко минути, докато увеличи обема си.
Брашното се пресява в отделен съд и към него се прибавят захарта и солта. Продуктите се разбъркват добре. В средата се прави малко кладенче, в което се поставя студеното, нарязано на малки кубчета масло и се изсипва млякото. Замесва се тесто. Пренася се върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. Добавят се отцедените от рома стафиди, захаросаните плодове, портокаловите и лимоновите корички. Тестото се замесва докато всички съставки се разпределят равномерно. Поставя се в намазнена с олио купа. Покрива се с фолио и се остава 2 часа да втаса.
Марципанът се приготвя като се смесят съставките и смлените с блендер бадеми. Получената смес се покрива и се оставя в хладилника докато стегне.
След като тестото удвои обема си, се изважда, разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма. Марципанът се оформя на малък лист и се поставя в средата на тестената основа. Единят край се загъва към противоположния, така че да покрие марципана. Двата края се слепват.оформеният щолен се пренася в намазнена тава. Покрива се с кърпа и се оставя да престои 1 час за повторно втасване.
Щоленът се пече в предварително затоплена фурна около 60 мин. След 30 мин се покрива неплътно с алуминиево фолио. След като се извади от фурната се поръсва с пудрата захар и се оставя да изстине.
Когато е напълно охладен се поръсва повторно с пудра захар.

Comments:1

  1. Незнам какво е щолен, но рецептата ми хареса. И смятам да се пробвам, въпреки че Коледа отдавна мина. Падам си по такива завартяни рецепти :) Хубаво щеше е, ако имаше и снимка, за да знам какъв вид трябва да постигна, но няма проблем ще потърся из нета :) Интересно ми е дали млякото трябва да е 40 градуса точно или все пак се допускат вариации. 40 градуса си ги представям като мляко, което е затоплено колкото да не е студено.

    ОтговорИзтриване

Предоставено от Blogger.